با توجه به ظرفیت اسمی طرح مورد بررسی و میزان تولید در سال و همچنین افزایش ظرفیت تولید در سالهای آتی در جدول شماره ۱۴ پیش بینی عرضه برای سالهای ۹۵- ۱۳۹۰ آورده شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جدول (۶-۱۳): پیش بینی میزان تولید پستهای سیار در سالهای ۹۵-۱۳۹۰ (دستگاه)
۱۳۹۵ | ۱۳۹۴ | ۱۳۹۳ | ۱۳۹۲ | ۱۳۹۱ | ۱۳۹۰ | سال |
۱۵ | ۱۳ | ۱۲ | ۱۰ | ۷ | ۵ | میزان تولید |
با توجه به آمارها ی موجود در خصوص میزان تقاضا و تولید پستهای سیار ۶۳ کیلو ولت در سالهای مختلف، در جدول شماره ۱۳مشاهده می شود تقاضا های موجود در کشور بخوبی می تواند مسیر مشخصی از پیش بینی تولید و تحلیل حساسیتهای آن را به ما نشان دهد.
۶-۱۱ - روش های مختلف ارزیابی طرحهای صنعتی
۶-۱۱-۱- روش های ارزیابی
اقتصاد مهندسی عبارتست از بررسی اثرات اقتصادی و اجتماعی اجرای طرحهای صنعتی و شامل مجموعه ای از تکنیکهای ریاضی برای ساده کردن مقایسه اقتصادی پروژه ها ی صنعتی است بطوریکه ابزار لازم برای اتخاذ هرچه ساده تر تصمیم فراهم آید.
از آنجا که مدیران، تصمیم گیرندگان مسا ئل درحیطه وظایف خود می باشند اقتصاد مهندسی میتواند در تجزیه وتحلیل اقتصادی کلیه فعالیتهای صنعتی مورد استفاده قرار گیرد. در تجزیه و تحلیل اقتصادی ابتدا کلیه پروژه با توجه به محدودیت سرمایه اطلاعات آن تعیین و جمع آوری می گردند. سپس اطلاعات بدست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و اقتصادی ترین پروژه انتخاب میگردد.
با توجه به اینکه تصمیم گیری صحیح از مهمترین وظایف و مسئولیتهای مدیر تلقی میگردد، دراقتصاد مهندسی مشکلات تصمیم گیری و انواع آن جهت رسیدن به بهینه ترین انتخاب مورد بررسی قرار میگیرد . در فرایند تصمیم گیری، داده ها و اطلاعات موجود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته تا بهترین گزینه انتخاب گردد. بنا براین باید انواع روش های تصمیم گیری را مد نظر قراردهیم .
با مقایسه راه حلهای مختلف دریک پروژه تصمیم گیری منتهی به انتخاب یکی ازآنها خواهد شد. انتخاب یکی از راه حلها باید بر اسا س ضوابطی صورت پذیرد . این ضوابط میتواند تکنیکی یا اقتصادی باشد. ضوابط مربوط به تکنیکها آنهایی هستند که انجام شدن یا نشدن طرح را بررسی می کند در حالیکه ضوابط اقتصادی، معیارهایی هستند که پروژه را از نظر ا قتصادی قابل قبول می سازد. ضوا بط مذکور می توا ند برحسب نوع پروژه یکی از موارد ذیل باشد :
حداکثر کردن سود، حداقل کردن هزینه، حداکثر کردن نسبت در آمد به مخارج، میزان فروش، کاهش در نوسانات مالی و غیره. گرچه این معیارها ممکن است با هم سازگار نباشند، اما در اکثر موارد حداکثر کردن سود و حداقل کردن هزینه میتواند حاکم باشد. زیرا مفهوم کلی سایر ضوا بط را نیز در بر می گیرد.
یکی از انواع روشها، تصمیم گیری در شرایط اطمینان است. این نوع تصمیم گیری زمانی صورت می گیرد که متغیرهای غیر قا بل کنترل در مدل وجود ندا شته با شد، که می تواند شامل روشهایی مهم باشد. برای ارزشیا بی سود آوری طرح، روش های گوناگونی به شرح زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
-
- نرخ بازده سرمایه گذاری MARR
-
- دوره برگشت سرمایه IRR
-
- ارزش فعلی خالص NPV
در اینجا با توجه به اطلاعات موجود به بررسی موضوع حداقل نرخ بازده سرمایه MARR) ) می پردازیم.
نظر به آمار منتشره از سوی بانک مرکزی و بانکهای کشور که نرخ سود سالانه تسهیلات بانکی را ۲۰ درصد اعلام نموده اند وحداقل نرخ برگشت سرمایه درصد در نظر گرفته شده است، در ادامه بر مبنای نرخ های اعلام شده محاسبات و تجزیه و تحلیل طرح انجام می گیرد .
با توجه به اینکه یکی از عوامل مهم در برآورد کمترین نرخ بازده جاذب (MARR) چگونگی انتخاب ( i ) است، بنا براین باید نسبت به انتخاب ( i) دقت کافی بعمل آید. زیرا انتخاب بین هزینه فرصت سرمایه درگیر و هزینه های صورت گرفته در طرح مورد بررسی و میزان سود آوری همان پروژه در سرمایه گذاری طرحهای دیگر دقیقآ مورد توجه قرار گیرد تا میزان سود و سرعت برگشت سرمایه کمتر از هر سرمایه گذاری مورد نظر باشد. به عبارت دیگر سرمایه گذاری نکردن بر روی پروژهای دیر بازده یا پروژهایی که دارای درآمد و سود آوری کمتری از هزینه های سرمایه ای درگیر هستند( IRR ) .
اما در بسیاری از مواقع تحلیلگران اقتصادی عوامل زیادی را در انتخاب ( i ) دخیل دانسته اند که بدین علت از دو عامل هزینه و فرصت سرمایه گذاری طرح به همراه ریسک مورد نظر در سرمایه گذاری را می توان اشاره کرد .
سالها ست که بحث در مورد چگونگی انتخاب MARR نیز وجود دارد. ا ما متاسفا نه، تا کنو ن یک روش رضایت بخش و کاملی برای تعیین دقیق این نرخ پیشنهاد نشده است. زیرا نرخ ا نتخابی که معرف سود واقعی موسسه باشد نیز معمولا بر اساس نظر مدیریت ارشد سازمان تعیین میگردد. در نتیجه انتخاب MARR مسأله ای است که روند قطعی نداشته و تاکنون طرحی برای ا نتخاب بهینه آن ارا ئه نشده است .
نهایتا"وقتی که هزینۀ فرصت سرمایه تعریف میشود، درجه بندی و اهمیتی که براساس IRR جهت ایجاد برنامه ریزی فرصت سرمایه گذاری انجام شده است کنار گذاشته می شود. سپس پروژه های مورد نظر توسط( NPV) ارزش گذاری میشوند. زیرا عواملی همچون IRR امروزه دارای اعتبار علمی نبوده و مورد استفاده نیز قرار نمی گیرد. در زیر نحوه محاسبه ارزش فعلی خالص با توجه به اطلاعات موجود آورده شده است.
۶-۱۱-۲ - محاسبه ارزش فعلی خالص ( NPV )
بنا بر تعریف، در متون اقتصادی تفاضل بین ارزش دریافتهای نقدی آینده و ارزش فعلی پرداختهای نقدی در آینده تعیین کننده ی ارزش فعلی خالص هر طرح است.
P = سرمایه گذاری اولیه