نتایج آزمون تی استیودنت با فرض های فوق طی جدول شماره ۴-۱۴ خلاصه شده است. بر مبنای نتایج آزمون آماره t برای ضریب متغیر جریان نقد نسبی برابر ۴٫۳۲۵۱ و سطح معنی دار متناظر با آن ۰٫۰۱۰۰ به دست آمده است. با عنایت به اینکه سطح معنی دار محاسبه شده کمتر از ۰۵/۰ بوده است، وجود رابطه خطی معنیداری بین جریان نقدی نسبی و مدیریت سود شرکت های منتخب بورسی در سطح اطمینان ۹۵ درصد مورد پذیرش قرار گرفته است. بنابراین با اطمینان ۹۵ درصد میتوان گفت بین جریان نقدی نسبی و مدیریت سود شرکتها، رابطه خطی مستقیم وجود دارد. سطح معنی داری آزمون فیشر نیز به صفر میل کرده از نتایج آزمون تی استیودنت حمایت کرده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۵) بر مبنای جمع بندی تفسیر ضریب متغیر، اعتبار سنجی مبتنی بر ضریب تعیین و تعمیم رابطه برآوردی مبتنی بر آزمون تی استیودنت و فیشر می توان نتیجه گرفت:
” بین جریان نقدی نسبی و مدیریت سود در قلمرو تحقیق رابطه نسبتا قوی مستقیم وجود دارد.”
۴-۶-۲) رابطه بین مازاد جریان نقدی آزاد و مدیریت سود
این رابطه متناظر با فرضیه دوم تحقیق مطرح شده است. هدف از آزمون فرضیه فرعی دوم تحقیق، تعیین رابطه بین مازاد جریان نقدی آزاد در شرکتها با مدیریت سود بر مبنای مجموع اقلام تعهدی بوده است. باعنایت به محاسبات و تحلیل های انجام شده در ارتباط با آزمون های پیش فرض ها، برآورد رگرسیونی انجام شده، اعتبار سنجی مبتنی بر ضریب تعیین و نهایتا تعمیم نتایج بر اساس آزمون های تی استیودنت و فیشر، ملاحظه می شود که:
۱) بر مبنای آزمون و تحلیل های انجام شده در بند ۴-۴، به طوری که تحلیل پیش فرض های استفاده از رگرسیون خطی مرکب مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی نشان داد، توزیع متغیرها و باقی مانده ها نرمال بود، استقلال خطی متغیرهای مستقل و خطاهای مربوط به رابطه برآوردی برقرار بوده، ثبات واریانس ها برقرار و با عنایت به نتایج آزمون چاو و هاسمن، رابطه بین متغیرها با بهره گرفتن از رگرسیون خطی مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی برآورد گردید.
۲) بر مبنای برآورد رگرسیونی انجام شده به شرح خلاصه شده در جدول شماره ۴-۱۴ ضریب این متغیر به عنوان ۲β برابر ۱۸٫۷۴۵۸ محاسبه شده است. “مثبت بودن ضریب برآوردی” برای متغیر مستقل مازاد جریان نقدی آزاد، حاکی از وجود “رابطه مستقیم” بین مازاد جریان نقدی آزاد با مدیریت سود شرکتهای نمونه تصادفی بوده است. بر مبنای این ضریب برآوردی، با افزایش ۱ واحدی مازاد جریان نقدی آزاد، مجموع اقلام تعهدی به عنوان سنجه مدیریت سود شرکتها نیز به میزان ۱۸٫۷۴۵۸ واحد افزایش مییابد. بنابراین با توجه به تجزیه و تحلیلهای صورت گرفته، میتوان نتیجه گرفت که بین مازاد جریان نقدی آزاد با مدیریت سود در شرکت های نمونه تصادفی رابطه مستقیمی وجود دارد.
۳) ضریب تعیین برآوردی برابر ۰٫۷۸۱۲ و در حالت تعدیل شده برابر ۰٫۷۳۶۸ برآورد شده و نشان می دهد که بین ۷۳٫۶۸ تا ۷۸٫۱۲ درصد از تغییرات از تغییرات بین مازاد جریان نقدی آزاد و مدیریت سود با رابطه برآوردی بیان شده است. با عنایت به اینکه ضریب یاد شده به سمت یک یا صد درصد میل کرده است، بین جریان های نقدی و از جمله مازاد جریان نقدی آزاد با مدیریت سود مبتنی بر سنجه مجموع اقلام تعهدی، “رابطه نسبتا قوی خطی" وجود داشته است.
۴) جهت تعمیم رابطه برآوردی از نمونه تصادفی از آزمون پارامتر۲β با معیار تی استیودنت استفاده شده است. این آزمون با فرضیات زیر تنظیم شده اند:
: بین مازاد جریان نقدی آزاد و مدیریت سود در شرکت های قلمرو تحقیق رابطه خطی وجود ندارد.
: بین مازاد جریان نقدی آزاد و مدیریت سود در شرکت های قلمرو تحقیق رابطه خطی وجود دارد.
این فرضیه با بهره گرفتن از رابطه آزمون زیر مورد ارزیابی قرار گرفته است:
نتایج آزمون تی استیودنت با فرض های فوق طی جدول شماره ۴-۱۴ خلاصه شده است. بر مبنای نتایج آزمون آماره t برای ضریب متغیر مازاد جریان نقدی آزاد برابر ۴٫۳۴۶۵ و سطح معنی دار متناظر با آن ۰٫۰۱۱۰ به دست آمده است. با عنایت به اینکه سطح معنی دار محاسبه شده کمتر از ۰۵/۰ بوده است، وجود رابطه خطی معنیداری بین مازاد جریان نقدی آزاد و مدیریت سود شرکت های منتخب بورسی در سطح اطمینان ۹۵ درصد مورد پذیرش قرار گرفته است. بنابراین با اطمینان ۹۵ درصد میتوان گفت بین مازاد جریان نقدی آزاد و مدیریت سود شرکتها، رابطه خطی مستقیم وجود دارد. سطح معنی داری آزمون فیشر نیز به صفر میل کرده از نتایج آزمون تی استیودنت حمایت کرده است.
۵) بر مبنای جمع بندی تفسیر ضریب متغیر، اعتبار سنجی مبتنی بر ضریب تعیین و تعمیم رابطه برآوردی مبتنی بر آزمون تی استیودنت و فیشر می توان نتیجه گرفت:
” بین مازاد جریان نقدی آزاد و مدیریت سود در قلمرو تحقیق رابطه نسبتا قوی مستقیم وجود دارد.”
۴-۶-۳) رابطه بین کیفیت حسابرسی و مدیریت سود
این رابطه متناظر با فرضیه سوم تحقیق تعریف شده است. بر مبنای فرض سوم تحقیق رابطه بین کیفیت حسابرسی و مدیریت سود مبتنی بر سنجه مجموع اقلام تعهدی مورد تحقیق قرار گرفته است.
به طوری که در تبیین مدل تحقیق طی فصل سوم عنوان شده، کیفیت حسابرسی مبتنی بر تحقیقات مشابه از جمله تحقیق راسمین و دیگران(۲۰۱۴)، به عنوان یک متغیر کیفی در نظر گرفته شده است. طی تحقیقات انجام شده در ایران، غالبا انجام حسابرسی توسط سازمان حسابرسی به منظور برقراری کیفیت حسابرسی در ارتباط با شرکت و در غیر این صورت گزارش گری مالی شرکت را فاقد کیفیت حسابرسی تلقی کرده اند.
به طوری که در بند ۴-۳ این فصل بیان شده، در این تحقیق ۵۰ شرکت برتر بورسی در سال مالی ۱۳۹۲ مبتنی بر رده بندی سازمان بورس اوراق بهادار تهران مشخص شده و موسسات حسابرسی طرف قرارداد این شرکت ها مشخص و بر مبنای آن شرکت های نمونه تصادفی به دو دسته واجد کیفیت حسابرسی (۶۵ شرکت)و فاقد آن (۵۳ شرکت) تقسیم گردید. در غالب تحقیقات مشابه مبتنی بر منطق صفر و یک، متغیرهای کیفی نیز به عنوان یک متغیر مصنوعی صفر و یک وارد مدل شده و در رابطه برآوردی رگرسیونی منظور گردیده است. در این تحقیق به دلیل استفاده از رگرسیون خطی مرکب و اتکای آن به نرمال بودن توزیع متغیرهای مستقل و وابسته و از آن جهت که توزیع متغیرهای مصنوعی ایجاد شده دو نقطه ای بوده و با هیچ تبدیل ریاضی از توزیع نرمال برخوردار نمی شود، جهت تعیین ارتباط این متغیر از آزمون تی استیودنت زوجی استفاده شده است. در این آزمون فرض صفر برابری مدیریت سود در دو دسته شرکت ها و در نتیجه بی ارتباط بودن مدیریت سود با کیفیت حسابرسی و فرض مخالف رابطه بین آن هاست. بر مبنای مقایسه میانگین مجموع اقلام تعهدی در شرکت های واجد کیفیت حسابرسی به عنوان سنجه سود می توان مستقیم بودن نوع رابطه بین متغیرها را پذیرفت. نتایج آزمون طی جدول شماره ۴-۱۵ خلاصه شده است:
جدول شماره ۴-۱۵: تعیین رابطه بین کیفیت حسابرسی و مدیریت سود
شرح | درجه آزادی | میانگین | آماره تی | سطح معنی دار |
شرکت های واجد کیفیت | ۳۲۴ | ۱۱۵۵ | ***** | ***** |
شرکت های فاقد کیفیت | ۲۶۴ | ۱۹۷۶ | ***** | ***** |